Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn onstabiele en zeer reactieve moleculen die een of meer ongepaarde elektronen in hun buitenste schil hebben. Deze ongepaarde elektronen maken ze zeer reactief omdat ze de neiging hebben om elektronen van andere moleculen te 'stelen' om hun eigen ongepaarde elektronen te neutraliseren. Dit proces kan leiden tot oxidatieve schade aan cellen, wat op zijn beurt kan leiden tot verschillende ziekten, waaronder kanker, hartziekten en veroudering.

Hoewel sommige vrije radicalen van nature in het lichaam worden geproduceerd als onderdeel van normale stofwisselingsprocessen, kunnen ze ook worden gevormd als reactie op factoren zoals UV-straling, luchtvervuiling, roken, enzovoort. Het lichaam heeft mechanismen om vrije radicalen te neutraliseren, zoals antioxidanten.

Echter, wanneer de productie van vrije radicalen de neutraliserende capaciteit van het lichaam overtreft, kan dit leiden tot oxidatieve stress en schade aan cellen en weefsels. Het handhaven van een evenwichtige inname van antioxidantrijke voedingsmiddelen en het vermijden van factoren die de vorming van vrije radicalen verhogen, kan helpen om de gezondheid te behouden.